teahgemm.blogspot.com

if you are not enjoy with what you have, how can you be happy with more....??

Monday, April 16, 2012

Amazing Yunalis Zarai…




Yuna is one of my favourite Malaysian artist… ONLY i think... I heard many have said that her singing is lazy…is it…?i don’t think so.. yaa of course everyone can express their thoughts but I think her voice is rarely found in the world…! yuna is Norah Jones shadow... but they still are not the same... she admit that one of her idol is Norah Jones but i believe that she is not moving towards Norah's (voice)... her voice is an artwork... of course Allah's art... Her strong will in reaching her ambition makes me admired her so much… her journey to reach her dream is not as easy as we could see… although she had been with Fader Label, US record company, she is still in indie mode (I guess)..  i believe that she had go through many hardships and hard times for years... and it can be seen towards her effort to spread her wings to overseas to international level until she could reach at this level... she had done her best to make people know her and accept her voice along with her hijab style...

can i be as strong as her...?

 insyaAllah... who knows Allah's fate right...??

The part that makes me like her a lot is her style… hijab does not stuck her ambition… wearing hijab couldn’t be the problem for her to reach her desire to become the greatest singer at international level… I had seen Bintang Di Langit in astro ria which she had said that at first (before she goes to US) she was worried with her hijab style… 

and she was really2 relieved when foreigners could accept the hijab… this shows that women in hijab are no longer alienated… yuna shows that she could move by herself with the help from her friends until she had reach at this level… yuna achievements are not just with Fader Label, but she has her own recording company (I don’t remember her company’s name)… 

and her friends had help her a lot in producing today Yuna… I believe that Yuna appreciates her friends a lot because she had said (in Bintang Di Langit) that she’s hard leaving Malaysia (because she has to return to LA) to leave her friends here as she had to go there all alone… by this I believe that Yuna really appreciated her friends so much… when yuna was asked of her videoclips, she said that she only had two official videoclips (if I’s not mistaken, maybe she had more recently) that is Memo and Gadis Semasa… I had watched the videoclips and I could see that the videoclips prove their friendship bond couldn’t be apart… though the videoclips are different (low budget) than others, but it is so unique and amazing… 

you can say that it is only an ordinary videoclip, but I am still saying that it is amazing… maybe because her hijab style makes me salute her and I really really want to see her in live… and I don’t know whether it will come true because I am not the type of girl who will be in crowd just to meet an artist… others can say that I am not yuna’s number one fan because I am not put my maxima effort to meet her… 

I am not really agree with that because fan is not just screaming her name and what so ever… to me, it is enough to admire someone because of her/his great achievements and make her/him my idol… it is my meaning of fan… I believe that if I have destiny with yuna, I will meet her someday somewhere in this Allah's earth... InsyaAllah… 

because I believe in Allah and I rely on Him 100 %... I don’t want to respect people more than I respect to Allah… Allah is my everything… Yuna is also His slave… and everytime I hear and watch Yuna’s voice and performance make me said Subhanallah automatically… Allah’s creation is the best… 


Her voice maybe sounds a little bit idle but it is unique because it is very2 rare people like hers (voice)… when I hear her songs, I will automatically in static mode (don’t want to miss even one moment)… it really makes me wandering and dreaming somewhere/someone… her songs make me feel that I am on the sky watching stars around me… only Yuna able to make me to that mode… 


to me, her best song is Terukir di Bintang... the lyrics itself to me is not just about two lovers appreciating, love each other, but it is more than that... yuna's lyrics is expected unique to me...

Yuna is not the only my favourite artist… I also admired 2pm (korean band boy) as well but they couldn’t make me to that static mode… while I am hearing 2pm songs, I can make other things (assignments, blogging etc.), but when it comes to Yuna’s songs, I turn to static mode… I don’t know why… I try to make other things but my finger would just simply stop from clicking laptop’s keyboards… I just don’t know why…

There is another videoclip entitled, Live Your Life… I think this videoclip was made at overseas by looking to its surrounding… it is happy to be Yuna…! She could travel around the world by her voice… it is amazing right…? yuna’s songs are some kind in jazzy and slow, but her voice perfectly match with those kinds… 


I believe that her die hard fans agree with my statements (some) in her unique voice and aura... I hope that she is able to achieve all her dream in singing field because I could see that she really2 didn’t 100 % got what she wants… she seems not satisfied with her achievements... she wants more... i can see that... 70% maybe... only she knows how many percents... I hope that one fine day Yuna will be one of the artist which is at one stand with those international artists (celine dion, oprah winfrey)… because I believe that she is genuinely talented and her talent can’t be alienated…

:: post by teah gemm

Sunday, April 15, 2012

5:58 on the dot...!

aku update entry nih pakai desktop adik aku...padan muka dia...hahaha...takde apa pun yang aku nak update saje jek...tiba2 terasa nak ngetest pulak pakai desktop...hehehehe

tadi aku saja lah nak usik adik aku si amin tuhh...dia baru balik daripada kebun tolong abah...aku tanya...amin did u help abah...?

dia tengok atas and jawab...kat kebun...hahahahaha...bedekah giloo aku gelak an dia...apa soalan mudah pun tak paham ke...mesti dia ingat aku tanya abah kat mana...hahahaha

saje je nak usik dia...jaam pun aku usik jugak...dia tanya aku malam ni mak pegi dataran dengar ceramah agama tu pukul berapa...aku jawab eight-thirty...dia tengok je muka aku...pastu dia tanya lagi dalam intonasi marah...aku jawab lah eight thirty...makin dia marah dia ingat aku tak jawab soalan dia...

hahahha...kelakorr gilo adik2 aku nih...

tiba2 teringat plak aku lagu favourite aku sekarang...roly-poly by t-ara...cekidaud....!


video

Thursday, April 12, 2012

tradisi seks yang pelik (mengikut negara tertentu)

Di Lebanon, lelaki diperbolehkan ‘bercinta’ dengan binatang, asalkan binatang itu betina. Hukuman mati dikenakan bagi lelaki yang ketahuan berhubungan dengan binatang jantan.

Di Bahrain, doktor lelaki sah secara hukum untuk memeriksa alat vital wanita, tetapi dilarang secara langsung melihatnya selama pemeriksaan. Mereka hanya diperbolehkan melihatnya melalui sebuah cermin.

Di Guam ada pekerjaan full-time bagi para lelaki untuk memerawani gadis-gadis, yang membayar mereka untuk melakukan hubungan seks pertama kalinya..Alasannya: Menurut hukum di Guam, wanita yang masih dara dilarang menikah.

Hong Kong, isteri yang dikhianati sah secara hukum membunuh suaminya yang curang, tetapi hanya dengan menggunakan tangan kosong. Sedangkan kalau isteri curang, boleh dibunuh dengan cara apapun.

Colombia, wanita hanya diperbolehkan berhubungan seks dengan suaminya pada malam pertamadengan syarat sang ibu dari wanita harus berada di dalam bilik untuk menyaksikan adegan tersebut.

Santa Cruz, Bolivia, adalah tindakan melawan hukum jika seorang lelaki melakukan hubungan sex dengan seorang wanita dan anak perempuannya pada saat bersamaan.

Hungary, pasangan tidak boleh melakukan hubungan seks dalam keadaan bilik yang cerah walaupun hanya diterangi cahaya lilin.

Oregan, lelaki tidak dibenarkan menyebut kata-kata kesat semasa melakukan hubungan seks tetapi wanita bebas untuk mengeluarkan apa-apa sahaja perkataan.

Venezuela, lelaki atau wanita yang belum berkahwin dilarang sama sekali melakukan hubungan seks dengan lelaki atau wanita yang bodoh.

Ecuador, lelaki berhak memulangkan wanita yang dikahwini kepada keluarganya semula jika didapati wanita tersebut sudah tidak mempunyai dara.

Wednesday, April 11, 2012

terkezutt gak aku...

hari ni hari cuti am...tak macam seronok pulak kan dapat dok rumah...hahaha

aku macam biasalah pantang hari cuti memang tidur lambat lah jawabnya...dah lah semalam bengkek + panas + terbakar hati aku bila pergi kedai2 popular kat batu pahat ni and external hard disk dah sold out...! dah sold out tu aku tak heran sagat lah sebab mungkin bukan rezeki aku agaknya... 

tapi yang buat aku panas ni nak sold out pun janganlah masa aku nak guna baucer 2 ratus ni...!kalau sold out masa budak2 banyak beli pakai baucer okey lagi, ni semua orang baucer dah habis masa expired 31/03/2012 ari tu... maktab dapat lambat so dapat extend sampai at the end of this april takkan sold out jugak...? 

haissh takkan semua budak maktab time ni lah baru nak beli hard disk kan... aku tengok sebelum keluar baucer ni lagi pun 80% daripada budak maktab aku dah ada hardisk...nak kata aku terlambat sangat pun tak jugak sebab baru jek seminggu dapat baucer ni...haisshh tensen nye aku...

geram punya pasal aku beli je hard disk kat kedai lain...nasib baik ada less dapat RM229 jek...lagipun aku cuma pakai duit elaun RM80 jek...RM150 lagi aku guna duit tabung yang memang aku simpan untuk beli hard disk... iskk3 beginilah student's life kan...

sikit2 lama2 jadi bukit barulah dapat beli barang mahal...walaupun di bagi elaun yang terlebih2 + sangat cukup, tapi kalau sekali keluar RM230 habis sekali pakai jek belenger (dalam melayu terkedu kott + agaknya lahh) jugak aku rasa...abah pulak makin menambahkan nafsu membeli aku bila dia kata takut nanti stok hard disk popular belum sampai, baucer dah last day expired, harga hard disk pulak dah takde diskaun...

sebab akak pekerja at popular tu cakap tak tahu bila stok sampai...so aku dengan lincahnya takde fikir berdarab2 lah...apa lagi lincah je pegi beli hard disk 2...hahaha...dah lah last month aku baru je guna duit elaun RM450 beli digital kamera,,,untuk PBS punya pasal...pakai kamera hp kualiti tak bagus sebab kena hantar printed untuk assignment...yelah aku ni guna hp cikai je...eaa tapi dah ada kamera kira bersyukur gak apa...(ayat cover...huhuhu)...

yelah walaupun orang sekeliling dok sibuk mengata budak2 maktab pakai hp full touchskrin pakai duit elaun...yang dan2 terus keluar motor terus pun ada...memanglah aku tak nafikan...tapi aku takdelah sekejam tu nak gunakan duit rakyat untuk pleasure aku sendiri...rasa macam ambik makanan daripada orang miskin...dah lah dia miskin, aku ambik makanan dia lagi...apa perasaan dia...

macam tu jugak dengan elaun...ni bukan duit kerajaan...ni duit rakyat...cukai yang mak bapak aku + korang bayar setiap tahun + hari + bulan tu haa ni lah ada jugak yang termasuk dalam duit elaun ni...lagi pun aku tak berapa nak minat pun dengan touchskrin2 tu segala, bukan bagus mana pun, makan bateri jek lebih...!aku pulak jenis tak main game...jadi xde maknanya nak terliur tengok budak2 ni ada macam2 game dlm hp yang serba-serbi canggih lah kononnya tu...tapi part bateri hampehh...!

lain lah macam external hard disk, digital kamera, 2 memang keperluan untuk student...untuk wat observation segala letak dalam report...so aku dengan lapang dada + hati sebab happy lah kononnya dah ada hard disk lah katekan...uishh aku nak beli hard disk ni daripada 1st sem foundation lagi...tapi sbb duit takde, aku tahankan aje...hahaha...

aku pun beradu dengan lenanya malam tadi...tapi pukul 4 lah sebab buat preparation untuk creative essay competition jumaat ni...tapi takpe hati senang otak + kepala pun senang nak carik point untuk essay (benda yang paling aku menyampah sekali...lagi2 dalam bi...!)

tu semua semalam...dah basi + busuk pun...sekarang + hari ni projek mandikan kucing2 aku, cuci sangkar dia sekali... lepak2 luar rumah ngan mak and kakak ipar aku... pastu menhdownload videoklips...kejoraku bersatu(search), lara lagi(adira), t-ara(roly poly) and macam2 lagilah...

sambil refresh balik otak aku ngan point2 esei malam tadi...dengar2 lagu huishh amannya dunia aku rasa kalau hari2 camni...cam anak raja siutt...! hahaha...dok tengah mengdownload2 aku teringat ada satu video yang aku dok gian nak mengdownload daripada kat maktab semalam...apa ekk...sakit gila palotak aku nak mengingat apa lagu uhh... ngan dahi berkerut2 (menahan geram sebab tak ingat...!)

tuing...!(bunyi lampu atas otak tanda ada idea)...hah RUNNINGMAN...!aku nak tengok videoklip Rosa, lagu Haha...masa tengok runningman episod 72 rasanya kat Hong Kong, baru aku tau Haha ada release lagu siutt... kalau Haha tu memang penyanyi macam Jong Kook (ahli runningman jugak) aku tak heran lah...

Haha kan entertainer so aku memang nak tengok sangat lah camne rupa dia nyanyi...ngan muka Pororo(karakter kartun)...mesti bedekah giloo...so dah siap download aku pun lincah ahh tengok...haa kan betul aku kata memang bedekah giloo muka dia...dah lah tak komersial langsung (tak hensem + comel + jambu)...ngan perangai budak2 dia walapun dah 33...yang tu aku tak terkejut sangat...yang buat aku terkejut giloo + badak, Jong Kook pun ada dalam videoklips uhh...! eaa memang rapat betul relationship keluarga runningman ni...masa aku tengok anugerah korea pun keluarga runningman ni wat anugerah tu cam rancangan dorang pulak...kenakan masing2 macam kat runningman...!hahaha

video
:: Haha, Rosa...ehem2 agak2 awak tu ngah pakai line yg xbape nak ada org kata...skip jelah videoklip nihh...hhuhuhu

so siapa2 yang belum + tak nak tengok runningman tu rasa2 kepala cam stres ngan masalah, ambek lah 1 episod runningman...kompem memang kering lah gusi + bibir tersangkut kat gusi sebab kering dek tahap kelakor yang tahap dewa punya...aku rasa rancangan runningman ni boleh dijadikan contoh variety show kat malaysia...mungkin malaysia belum datang idea2 baru + bernas cam produksi runningman...kalau tak hebat, takkan lah runningman boleh jadi fenomena + international level sekarang ni...followers runningman memang tau rancangan ni dah sampai thailand, china, hong kong, and masa Haha dapat anugerah dia ada sebut peminat2 kat malaysia sekali...maknanya malaysia pun salah satu penyokong luar terbesar runningman...Runningman daebakk...! (terbaikk) 

so untuk yang belum lagi tengok runningman aku post lah gambar dorang kat Zasik0 aku nih...

 :: Dari kiri MC Yoo Jae Suk(grasshopper), Song Joong Ki (sampai ep 40 je), Ji Suk Jin, Song Ji Hyo(Ace Ji Hyo/mong ji hyo/monday couple), Kim Jong Kook(sparta), Kang Gary(monday couple ngan Jihyo + Lol Lol), Ha Dong Hoon/Haha(Pororo), Lee Kwang Soo (Kwangvatar)

:: runningman ep 1 rasenye... bak kate suk jin: bang...!

:: smart giloo promotion poster...! =D

:: kwang-vatar kwang soo...! hahaha

 :: ep 74, superhero episod... terbaekk giloo... mcm real siutt...

:: girls' generation kat runningman...!

:: hong kong episode... HONG KONG 24... jackie chan yg bagi mission siuuttt...

:: Haha as pororo...sama kan...

:: bongok giloo Haha...sanggup pakai baju pompuan nak matching ngan taeyon (SNSD) punya pasal...

:: Haha n Taeyon (SNSD)...ep bape tah aku lupe...

:: terbaikk kan body Sparta Kook...!

 :: monday couple Gary Jihyo

:: song ji hyo cantek + seksi + terbaekkk..!

:: kim sun ah ep... lupe ep bape...

cukup lah rasenye sume gamboo2 nih...nak kua sume episod tengok full episod ahh...lemak no aku nak letak sume...sape yg xtgok runningman memang xboleh gelak kot tengok gambo2 nih...tapi yang dah tengok gambo2 ni je pun dah cukup wat bedekah....! hahahaha



:: post by teah gemm...








Thursday, April 5, 2012

...etched on stars...

If you ask me diamonds And I might be able to
But my love for you to reach stars from the sky
If you ask one of the world would I try
Yours so I can only keep you happy
This does not belong to my heart again
A thousand years later, be my
Right ... you ...
my darling
Do you question the one in my heart
Engraved on the star would not have lost my love to you



manusia boleh pergi bintang...? manusia boleh buktikan cinta dengan ukir nama orang yang kita suka kat bintang...! wahh hebatnya kuasa huruf2...!! thousands years later maknanya manusia boleh hidup beibu2 tahun...? macam orang bunian pulok...! hebat betul....! kalau lah aku boleh hidup beribu2 tahun, tahun yang ke 3 ribu baru nak cari pasangan hidup...! 3 ribu tahun aku nak guna pergi keliling dunia dulu baru berjiwang2 carik suami... best2... itu semua KALAU...! hayat manusia ni nak sampai seratus pun tersangat lah payahnya... jadi hargailah hidup anda...! hidup memang sekali, tapi mati pun sekali... so berhati2 lah di jalan raya okey... ape kaitan....?

daripada himpunan perkataan je pun bleh menyentuh hati manusia... ajaib kan... sebab tu ada pepatah mata pena lebih tajam daripada mata pedang... daripada sebatang pen boleh mengaibkan maruah seseorang, daripada mata pen jugak boleh melambungkan maruah seseorang... tak perlu pertumpahan darah pun... hebatnya pen...! 

daripada sebatang pen jugak boleh membuai hati manusia dengan kata-kata manis macam kasanova / playgirl... orang kata kat tepi bibir ada tanam tebu...! punya nak tunjuk manisnya mulut manusia...! mesti semua orang pernah ada pengalaman puppy love kan...? tipulah kalau takde... nampak no membongak...! masa sekolah kalau nak usha awex/lelaki kompem punya pakai surat dulu sebab takde no fon lah katakan...! ayat2 dalam tuh mesti xboleh blahh punya...! memang lembut gigi dari lidah...! punya jiwang ayat... 

daripada perkataan2 yang keluar dari mulut manusia jugak boleh melukakan hati manusia lain... biasanya perempuan lah sebab perempuan ni suka cakap berkias2 tapi bisa ooo...! tapi kalau perempuan tu cakap direct je lagi lah bisa... tapi lelaki pun sama je... cuma percentage tu kurang daripada perempuan... ada jer lelaki yang kadang2 je bercakap... tapi bila bercakap memang menusuk jantung qolbu lah katakan... lagi pedih rasa camtu kan... jadi mana yang lebih baik...? mestilah perempuan... walaupun selalu bercakap menyakitkan hati, tapi at least beralas... : )

dalam dunia ni aku paling tabik kat penulis lirik lagu... sebab ape, sebab diorang nihh bila cantum2 ayat bukan sebarang cantum... semua lirik dalam lagu ada makna yang tersendiri... kadang2 ada je orang yang pertikai elehh lagu lirik yang entah pape ni menang anugerah...?? haa 2 lah namanya buta seni... orang nilai berdasarkan nilai tersendiri yang ada kat lagu 2... biasa lagu yang menang2 anugerah ni kita tak faham pun kan lagu tu cerita pasal apa... tapi lagu tu yang menang... sebab ada makna tersendiri tu lah menyebab utama sesuatu lagu 2 boleh menang... i guess lah....

and sekarang ni pun dah membuktikan yang bahasa bukan jadi satu masalah untuk kita minat lagu tu... siapa yang tak tahu kpop kan... bukan malaysia jek, satu dunia tahu kpop tu apa...lagu2 daripada negara korea yang walaupun kita sepatah haram pun tak paham apa maksud lagu tu, tapi boleh hafal and follow diorang punya lagu... aku sendiri pun ada jer hafal lagu bahasa mandarin, jepun and korea... adalah faham sikit2 maksud lagu tu, tapi tak sepenuhnya lah... jadi perkataan2 ni memang kejadian Allah yang sangat ajaib kan... boleh menyentuh hati manusia, boleh menyatukan masyarakat dunia... cer kalau Allah tak jadikan pun PERKATAAN...kita berkomunikasi pakai body signal aje... confirm lah takde lagu, kpop2 ni semua... dunia kita cuma ada charlie chaplin style je... all in silent mode...! so thanks Allah...!